Birçok kişi hamilelikte kedi veya diğer evcil hayvanlar ile aynı ortamda bulunmanın sakıncalı olduğunu düşünür. Evinde evcil hayvanı olan ve bebek bekleyen her kadının aynı endişelere sahip olduğunu söylesek içiniz rahatlar mıydı? İçinizi biraz daha rahatlatacak bir şey daha söyleyelim o halde. Hamilelikte kedi veya diğer evcil hayvanlarınızla birlikte yaşamak, gerekli önlemleri aldığınız sürece zararlı değildir. Peki bu gerekli önlemler nelerdir, hayvan dostlarımızla hamilelik döneminde paylaştığımız yaşam alanlarını daha konforlu ve steril bir hale nasıl getirebiliriz sorularının yanıtını gelin birlikte keşfedelim.
İhtiyacın olacak:

Hamilelikte Köpek Beslemek
En iyi dostunuz, ailenizin koruyucu meleği olan köpekler, hamileliğiniz süresince yanınızda, sizinle birlikte yaşamaya devam edebilir. Ancak daha önce de dediğimiz gibi bu yeni süreçte, hamilelikte köpek beslemek için bazı önlemler almanız gerekiyor. Aşağıdaki önerileri eksiksiz yerine getirirseniz hamilelik sürecini gönül rahatlığı ile tamamlayabilirsiniz.
- 1
Alerji testi yaptırın.
Hamilelik öncesi hayatınızda hayvan tüylerine veya başka şeylere karşı herhangi bir alerjik reaksiyon göstermemiş olabilirsiniz. Ancak hamilelik sürecinde polenlere, baharatlara, toza veya hayvan tüylerine karşı alerjik reaksiyon gösterme ihtimaliniz var. Evinde köpeği olanlar, “hamilelikte köpek beslemek alerjik reaksiyona sebep olur” düşüncesine kapılabilir. Ancak size güzel bir haberimiz var. Hamilelikte köpek beslemek alerjik reaksiyona sebep olmaz. Alerji olma ihtimalinizin sebebi, bağışıklık sistemindeki değişikliktir. Bu yüzden bir alerji testi yaptırmak ve gerekli tedavi ile süreci sorunsuz atlatmak en kesin çözümdür.
- 2
Köpeğinizin aşılarını yaptırın.
Öncelikle, hamile olmasanız dahi köpeğinizin aşılarını eksiksiz yaptırmalısınız. Ancak bazen bazı köpek sahipleri, aşıları aksatabilir. Siz de köpeğinizin aşılarını zamanında yaptırmayanlardansanız hamilelikte köpek beslemek fikrini hayata geçirmeye karar verdiğiniz an, önceliğiniz gerekli tüm aşılarını yaptırmak olmalıdır. Çünkü köpeğinizin medikal bakımı eksik olduğunda size bazı hastalıkları bulaştırma ihtimalleri doğar. Örnek vermek gerekirse; köpeklerden insanlara bulaşan hastalıkların başında hidatik kist ve kuduz gelir. Veteriner hekiminize hamile olduğunuzu söylemeli ve bu iki enfeksiyondan korunduğunuzdan emin olmalısınız.
- 3
Köpeğinizin temizliğine özen gösterin.
Köpekler kediler gibi evde vakit geçiren ve kendi kendini temizleyebilen hayvanlar değildir. Hamilelikte köpek beslemek için, küçük temizlik rutinleri ile köpeğinizin temiz kalması adına büyük bir adım atabilirsiniz. Örneğin köpeğinizi yürüyüşten getirdikten sonra patilerini ıslak bir bez ile mutlaka silmelisiniz. Ayrıca köpeğinizi ayda bir, pH değeri köpeğinizin cildine uygun Puffy Love gibi kaliteli ve hayvan dostu bir şampuan ile yıkamalısınız. Bitlere karşı kullanılan şampuanları ara ara kullanmak, işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Köpeğinizi gün aşırı uygun bir fırça ile taramak hem sizin hem köpeğinizin sağlığı için gereklidir. Böylece bit, pire ve kist oluşumu gibi rahatsızlıkları daha erken farkedersiniz. Köpek nasıl yıkanır öğrenmek için yazımızı okumadan geçmeyin.
- 4
Ellerinizi mutlaka yıkayın.
Köpeğinizi sevdikten, onunla oyunlar oynadıktan sonra ellerinizi yüzünüze, ağzınıza değdirmekten kaçının. Köpeğiniz ile temas ettikten sonra önlem almak amacıyla elinizi sabunlu su ile yıkayın. Böylelikle elinizdeki tüylerden bulaşacak olası mikrop ve bakteriden kendinizi arındırmış olacaksınız.
- 5
Köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesin.
Köpekler uzun tırnaklar ile rahat edemezler. Ayrıca uzun tırnaklar bir süre sonra batabilir ve köpeğinizin canını yakabilir. Uzun tırnakların bir diğer dezavantajı ise köpeğinizin dışarıdan eve daha fazla toz veya çamur getirmesidir. Hamilelikte köpek beslemek her ne kadar zararlı olmasa da arası çamur dolu tırnaklar evinize hastalık getirebilir. Bu yüzden köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeli ve temizliğini sağlamalısınız.
- 6
Köpeğinizle oyun tarzınızı değiştirin.
Hamilelikte köpek beslemek harika bir karar. Ancak kucağınıza atlamayı, sizinle uzun koşular yapmayı çok seven evinizdeki sadık dostunuza yeni bir eğitim vermeniz gerekiyor. Çünkü minik bebeğiniz, karnınıza gelecek bir darbeden etkilenebilir veya uzun koşular onu ve sizi çok yorabilir. Köpeğinize kucağınıza atlamamayı öğretmelisiniz. Ayrıca, köpeğinizin yeni ve sakin oyun tarzınızı anladığından emin olmalısınız. Ödül mamaları ile patili dostunuza bu yeni eğitimleri kolaylıkla verebilirsiniz.
- 7
Köpeğinizin dışkı temizliği için ailenizden yardım alın.
Daha önce söylediğimiz gibi hamilelikte köpek beslemek bazı önlemler almayı gerektirir. Bu önlemlerden biri de olası parazitlerden korunmak için köpeğinizin dışkısını temizlemekten kaçınmanızdır. Eğer size yardım edebilecek aile üyeleriniz varsa dışkı temizliğini onların yapması iyi bir çözüm olabilir. Ancak, köpek dışkısını başka temizleyecek kişi yoksa dışkı temizliği yaparken mutlaka eldiven takmalısınız. Temizlik işlemi bittikten sonra ellerinizi sabunlu su ile yıkamalısınız.
Hamilelikte Kedi Beslemek
Birçok kedi sahibi, yakın çevrelerinden aldıkları endişe verici hurafelerden ötürü hamilelikte kedi ile aynı evde yaşamak istemez. Ancak dediğimiz gibi, insanların hamilelikte kedi besleme konusunda doğru bildikleri bazı yanlışlar vardır ve bunlara hurafe demek hiç de yersiz bir tanım olmaz. Gerekli önlemleri aldıktan sonra, hamilelikte kedi ile aynı evde yaşamanızda herhangi bir sakınca yoktur. Bu önlemler nelerdir, öğrenmek için okumaya devam edin.
- 1
Hamileyken Kedi Beslemek: Kedinizi çiğ et ile beslemeyin.
Kediler, kemirgenler ile veya çiğ et ile beslendiklerinde vücutlarında toksoplazma adlı bir parazit üremeye başlar. Bu parazit de hamilelikte kedi tarafından sizlere kolaylıkla bulaştırılabilir ve düşük yapmanıza dahi sebep olabilir. Bu yüzden kedinizin çiğ et yemediğinden emin olmalısınız. Ancak, kediniz sokağa çıkıyorsa toksoplazma parazitinin kedinize bulaşma ihtimali daha yüksek olur. Böyle bir durumda kediniz paraziti dışkı yoluyla vücudundan atar. Kedinizin tuvalet kumunu temizledikten hemen sonra kirli tuvalet kumunu evden çıkarmalı ve ellerinizi sabunlu su ile yıkamalısınız. Böylelikle bu parazitin bulaşma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.
Kedinize çiğ et yedirmediğiniz ve kumunu bekletmeden temizlediğiniz halde içiniz rahat etmiyor mu? Özellikle hamilelikte kedi beslerken herhangi bir hastalığa yakalanmak istemeyeceğinizden eminiz. Bu gibi durumlarda kedinizi veterinere götürebilir ve toksoplazma testi yaptırabilirsiniz. Herhangi olumsuz bir durum yaşanmadan önlem almak çok daha rahatlatıcı olacaktır. Kediler nasıl beslenmeli, detaylı yazımızı okuyarak fikir edinebilirsiniz.
- 2
Kedinizin aşılarını eksiksiz yaptırın.
Kediler de diğer tüm evcil hayvanlar gibi düzenli olarak aşılanmazlarsa bazı hastalıklara yakalanabilir veya vücutlarında bakteri barındırabilirler. Bu gibi durumlara sadece hamilelikte kedi beslerken değil, her zaman dikkat etmek gerekir. Kediniz, vücudundaki parazitleri dışkı yolu ile atsa da tüylerine bulaşan parazitler eve dağılabilir. Eve dökülen tüyler de solunduğunda hastalığa sebep olabilir. Bu yüzden kedinizi düzenli olarak veterinere götürmeli, tüm aşılarını ve kontrollerini eksiksiz yaptırmalısınız.
- 3
Kedinizi düzenli olarak tarayın.
Kediniz kendi kendini temizlese ve dili ile tüylerini tarasa da bu işlem yeterli değildir. Kedinizi her gün taramadığınızda dökülen tüyler evinizde her eşyaya yapışacaktır. Bu tüylerin solunması veya yemeğinize, suyunuza, eşyalarına uçması pek de kaçınılmaz değildir. Bu yüzden hamilelikte kedi beslerken, kedinizin tüylerine normalden daha fazla özen göstermelisiniz. Kedinizin tüylerini her gün taramalı, tüy dökülmesinin dönem dönem artmasını engellemek için veterinerinizin önerdiği vitaminleri kullanmalısınız.
- 4
Kedinizin kumunu siz temizlemeyin.
Hamileyken kedi beslemek ve onunla yaşamanın hiçbir sakıncası yoktur. Ancak yine de tedbiri elden bırakmamakta yarar var. Hamilelik süresince kedi kumunu siz değiştirmeyin. Kedi kumundan herhangi bir parazit bulaşma ihtimali küçük de olsa vardır. Bu yüzden aile üyelerinizden bu konuda destek isteyin. Sizden başka kedi kumunu değiştirebilecek kimse yoksa eldiven giyerek kedi kumunu temizleyebilirsiniz. Kumu temizledikten sonra ellerinizi hiçbir yere dokunmadan bol su ve sabun ile yıkayın.
- 5
Kediniz sizi tırmalarsa hemen tırmalanmış bölgeyi yıkayın.
Hamilelikten önce herhangi bir hassasiyet göstermeseniz bile hamilelikte kedi beslerken kedi tırmalamasına karşı cildiniz reaksiyon gösterebilir. Kediniz tırmaladıktan sonra deride uzun süre geçmeyen kabarma, kızarıklık veya kaşıntı olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için kediniz sizi tırmaladıktan hemen sonra tırmalanmış bölgeyi sabun ve ılık su ile iyice temizleyin. Ancak en iyisi, kedinize bir tırmalama tahtası yaparak onu meşgul tutmak olabilir.
Hamilelikte Evcil Hayvan Beslemek
Gerek normal hayatımızda gerek hamilelikte evcil hayvan beslemek, dostlarımızla bir arada yaşamak dünyanın en güzel duygularındandır. Ancak hamilelikte evcil hayvan beslemek bazı önlemler almayı gerektirebilir. Sizler için basit ve hayat kurtaran önlemleri sıraladık:
- ✦
Evcil hayvanınızın tüm aşılarını ve bulaşıcı hastalık testlerini yaptırın.
- ✦
Hamilelik başladıktan sonra hayvan tüylerine karşı alerjiniz oluşabilir. Bu yüzden hamileliğin başladığını öğrendikten sonra alerji testi yaptırmanız yararlı olabilir.
- ✦
Hamilelikte kedi, köpek, kuş veya diğer evcil hayvanlarınızın temizliğini yapmaktan kaçının. Yapmanız gerekiyorsa mutlaka eldiven kullanın.
- ✦
Hamilelikte kedi veya diğer evcil hayvanlarınızın bakımını düzenli olarak yapın. Örneğin kedi veya köpek gibi tüylü hayvanların her gün taranması gerekmektedir.
- ✦
Hamilelik süresince hamster gibi kemirgenler ile aynı odada bulunmamaya özen gösterin. Hamilelik döneminde Lenfositik Koriyomemjit adlı virüsün bulaşma durumunda çocuğunuzun görme bozukluğu ile doğma riski olabilir.
- ✦
Evinizce iguana gibi sürüngen hayvan besliyorsanız hamilelik süresince yakın temastan kaçınmanız önerilir. Salmonella adlı bakteriye maruz kaldığınızda, bu bakteri ciddi enfeksiyonlara ve hatta düşük yapmanıza dahi sebep olabilir.
Hamilelikte Kedi veya Köpek Nasıl Beslenir: Sıkça Sorulan Sorular
Hamilelikte Kedi Beslemek Zararlı mı?
Gebelikte kedi beslemek gerekli tedbirler alındığı sürece zararlı değil, aksine psikolojiniz ve bebeğiniz için yararlıdır. Alınacak tedbirlere örnek vermek gerekirse: Kedinizin aşıları tamamlanmalı, kedinizin beslenme programında çiğ et veya süt ürünleri olmamalı, kedinizin bakımına özen gösterilmelidir.Hamilelikte Kedi Köpek Tüyü Anneye ve Bebeğe Zararlı mı?
Hamilelik süreci ile ilgili birçok hurafe vardır. Evcil hayvan sevmeyen kişiler genellikle hamilelikte kedi veya köpek tüyünün özellikle anneye ve bebeğe zararlı olduğu görüşündedir. Kediniz veya köpeğinizin aşıları tamamlandı mı? Parazit testi sonucunda veterineriniz korkulacak bir şey olmadığını söyledi mi? Bu soruların cevabı “evet” ise, kedi veya köpek tüyü herhangi bir şekilde zararlı değildir.Hamilelikte Kedi Kumu Temizlemek Sakıncalı mı?
Hamilelikte evde kedi beslemek, bazı detayları bilmeyi gerektirir. Örneğin kediler bazı durumlarda vücutlarında parazit barındırabilir. Bu parazitleri ise ancak dışkılama yolu ile atabilirler. Ancak dışkılı kedi kumundan herhangi bir parazit bulaşma ihtimali çok düşüktür. Dışkıya dokunduğunuz elinizi, yüzünüze veya yiyeceğiniz gıdalara dokundurursanız bu durum parazitlerin bulaşma ihtimalini doğurabilir. Bu yüzden hamilelikte kedi kumunu temizledikten hemen sonra ellerinizi sabunlu su ile iyice yıkamanız gerekmektedir. Ellerinizi temizledikten sonra herhangi bir şüpheye kapılmanıza gerek yok.Kedi Tüyü Hamilelikte Zararlı mı?
Kedinizin aşıları ve parazit testi yapılmadıysa ve kedinizin vücudunda parazit varsa, kediniz bu paraziti dışkı yolu ile çıkaracak. Bu dışkı ise, kedi tuvalet ihtiyacını giderirken ister istemez tüylerine temas edecektir. Kedinizin tüyleri eve dökülebilir ve bu tüyleri soluyabilirsiniz. Bu gibi durumlarda hamilelikte kedi kılı zararlı olabilir. Hamilelikte kedi beslerken herhangi bir parazit ile karşılaşmamak için kedinizin aşıları tamamlanmış ve parazit testi yapılmış olmalıdır. Kedinizin vücudunda herhangi bir parazit yoksa, hamilelikte kedi tüyü zararlı değildir.