Hamilelik, heyecan verici bir dönemdir ancak genellikle birçok cilt sorununu ve hamilelikte cilt bakımı nasıl yapılır sorusunu da beraberinde getirir. Çoğu hamile, hamilelikte hangi cilt bakım ürünleri kullanılmalı mı merak eder. Hamilelikte makyaj yapmak zararlı mı, hamilelikte saç bakım yağı kullanılır mı gibi sorular heyecanınızın yerini stresin almasına neden olabilir. Üstüne üstlük dert etmeniz gereken tek sorun da bu olmayabilir.
Vücudunuzun salgıladığı hormonlar sayesinde yüzünüzdeki cildin doğal olarak parlak ve sağlıklı göründüğü “hamilelik ışıltısını” muhtemelen duymuşsunuzdur. Ancak çok daha az konuşulan şey, hamileliğin ciltle ilgili diğer yan etkileridir. Bunlardan en yaygın olanları, melasma olarak da bilinen ciltte renk değişikliği, cilt hassasiyeti ve ne yazık ki sivilcedir.
Hamilelikle birlikte vücudunuz büyük bir değişim geçirirken bir de cilt problemlerine vakit ayırmaya kimin vakti olabilir ki? Cilt bakımınız için kafanızı karıştıran sorular olabilir. Hamilelik öncesi uyguladığınız cilt bakımı rutininiz, bu yeni süreçte etkili sonuçlar yaratmıyor olabilir ya da sizin ve bebeğiniz için güvenli ürünler olmadığından şüpheleniyor olabilirsiniz. Neyse ki piyasada yalnızca hamileler için güvenli olmakla kalmayıp aynı zamanda bütçe dostu olan ürünler de var. İşte hamilelikte cilt bakım ürünleri kullanılır mı, gebelikte cilt bakımı ve hamilelikte saç bakımı pratik ve güvenli bir şekilde nasıl yapılır gibi soruların cevabı:
İhtiyacın olacak:

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?
Hamilelikte doğal cilt bakımı, tüm gebelik bakımları gibi oldukça önemli bir konu. Hamileyken nemlendirici kullanmak ya da diğer cilt bakımı rutinleri gözünüzü korkutmasın. Ürün yapısı ve içerik seçiminde cilt tipine bağlı hareket etmek gerektiği unutulmamalıdır. Ancak genel olarak hamilelik döneminde cilt tarafından kolay emilebilen, su bazlı emülsiyon yapıda ürünler kullanılabilir. Anti-aging etkili bir cilt bakımı için serbest radikal birikimini önleyen antioksidanların da rolü büyüktür.
Birazdan sıralayacağımız adımları okuyarak hamilelikte cilt bakımı rutininizi cildinizin ve bebeğinizin sağlığını koruyarak yapmanız mümkün.
- 1
Hamileyken cilt bakımı için ilk adım cildi korumaktır.
Hamilelikte cilt bakımı nasıl olmalı sorusunun cevabı aslında sandığınız kadar karmaşık değil. Hamile olsanız da olmasanız da güneş kremi her zaman çok önemlidir. Ancak cildiniz hamilelik sırasında güneş ışınlarına karşı daha hassas olabileceğinden, güneş kremini düzenli kullanmak oldukça önemli bir adım olacaktır. Ciltteki kuruluk ve irritasyon problemlerinin önüne geçmek için cildinizi doğru nemlendirmeniz de uygulamanız gereken adımlardan biridir. Haftada iki ya da üç kez peeling yaparak cildinizin hem derinlemesine temizlenmesini hem de cildinizin nefes almasını sağlayabilirsiniz. Yüzünüzü her gün doktorunuzun önerdiği bir yüz yıkama jeli ile yıkamak da bu dönemi en az cilt problemiyle atlatmanıza yardımcı olacaktır. Bazı ev yapımı yüz bakım ürünlerini kullanarak da yüzünüze doğal bir ışıltı katabilirsiniz.
- 2
Hamilelikte cilt bakımı doğru ürünler kullanılarak yapılmalı.
Kimyasal güneş kremleri, özellikle oksibenzon içeren ürünler, fetüsler için zararlı olabilir. Bu nedenle alkol, paraben, oksibezon ve parfüm bulunan nemlendirici ve kremlerden hamileyken kaçınmanız gerekir. En az 30 SPF'li ve geniş spektrumlu, nemlendirici içeren, UVA ve UVB korumalı güneş kremleri önerilmektedir. Ek olarak, gebelik süresince özellikle hyalüronik asit ve C vitamini gibi içeriklere sahip cilt yenileyici ve besleyici krem ve serumların kullanımı önerilir. C vitamininin yanı sıra, E vitamini, glutatyon, selenyum ve koenzim Q10’dan da destek alınabilir. Hamilelikte cilt bakımı yaparken cildi sakinleştiren maskeler ve K vitaminli ürünler de tercih edilebilir.
- 3
Hamilelikte doğal cilt bakımı yöntemlerini deneyin.
Birçok hamile kadın, hamileliklerinin bir döneminde ciltte kuruluğa, saç dökülmesine, dudaklarında ve topuklarında çatlaklara sahiptir. Süt kreması, hindistan cevizi yağı ve buğday tohumu yağı, bu süre zarfında kuru ve çatlamış ciltlerle mücadelede özellikle yararlıdır. Ayrıca kuruluğu önlemek için esansiyel vitaminler ve yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olan buğday tohumu yağını göğüs uçlarınıza sürmek kuru ve gergin olan bölgelerin yumuşamasına destek verecektir. Göbek çatlaklarına karşı en iyi sonuçları almak için hamileliğinizin başlarından itibaren hindistan cevizi yağı, zeytinyağı veya aloe vera jeli gibi doğal nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Cildiniz yağlıysa ve akneye meyilli ise, hamileliğin ilk üç ayında daha yoğun sivilce problemi yaşama olasılığınız yüksektir. Bu nedenle bir dermatoloğa danıştıktan sonra glikolik asit, alfa hidroksi asit, topikal eritromisin içeren bir ürün kullanabilirsiniz.
- 4
Kalıcı hasarları önlemek için hamileyken nemlendirici kullanın.
Öncelikle cildin durumunun doğru tespiti çok önemlidir. Gebelik süresince cildin yağ ve nem dengesi değişeceğinden ciltte kuruma ya da akne oluşumu, kaşınma gibi problemler meydana gelebilir. Değişen cilt yapısına uygun ürünler kullanmak ve cilt bakım alışkanlıklarını güncellemek gerekir. Nemlendiriciler, hamilelikte yaşanan cilt problemlerini azaltmaya yardımcı olur. Fakat cilt gözeneklerini tıkayabileceğinden parafin içermeyen bir nemlendirici kullanılmaması önemlidir. Ayrıca birçok hamile kadının, hamilelik sırasında özellikle göbek ve göğüs bölgelerinde kaşıntılı ve kalıcı çatlaklar meydana gelebilir. Bunları azaltmak için hamilelik boyunca doğala oldukça yakın nemlendirici kremler uygulanması gerekir.
- 5
Hamilelikte cilt bakımı adımlarını tüm vücuda uygulayın.
Deriye kan akışı arttıkça özellikle karın bölgesinde kaşıntı yaşanması yaygındır. Bu aynı zamanda kalıcı çatlaklara ve yaralara neden olabilir. Ayrıca hormonal değişiklikler nedeniyle bazı kadınlar yanaklarda, alında, boyunda ve hatta koltuk altlarında pigmentasyon yaşarlar. Tüm bu cilt problemlerinin kalıcı hasarlar vermemesi için gebelikte cilt bakımı tüm vücuda uygulanmalıdır. Ancak hamileyken cilt bakımı için herhangi bir kimyasal ürün kullanmaktan kaçınmalısınız. Bunun yerine cildinizi yumuşak, esnek, sağlıklı ve beslenmiş tutmak için aloe vera jeli, badem yağı ve hindistan cevizi yağı gibi doğal ürünler kullanabilirsiniz. Lekeler için limon suyunu salatalık suyuyla karıştırarak günde birkaç kez lekelerin üzerine sürebilirsiniz. Ballı yulaf maskesi ve ardından ciltteki lekeleri hafifletmek için zerdeçaldan yapılmış bir bakım paketi de kullanabilirsiniz.
Hamilelikte Saç Bakımı Nasıl Yapılır?
Cilt problemlerinin yanı sıra, hamilelik sırasında saçların kalınlaştığını ve parlaklaştığını duymuş olabilirsiniz. Bu, saç dökülmesini yavaşlatan östrojen hormonunun yüksek seviyeleri sayesinde bazı kadınlar için doğru olabilir. Bununla birlikte, diğer anne adayları, hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonraki aylarda saç seyrelmesi veya saç dökülmesi yaşarlar. Hamilelikte ya da lohusalıkta saç dökülmesi normaldir ve hormonlar, vücuttaki stres veya hamileliğe eşlik eden tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Peki hamilelikte saç bakımı nasıl yapılmalı; gelin birlikte keşfedelim.
- 1
Hamilelikte saç bakımı için ürün içeriklerini inceleyin.
Kepek önleyici şampuanlarda yaygın olarak bulunan salisilik asit gibi bileşenlerden hamilelik döneminde uzak durmak gerekir. Lavanta ve çay ağacı yağı gibi esansiyel yağların hormon bozucu etkileri olduğunu gösteren birkaç çalışma var. Hamileyseniz veya hamile kalmaya çalışıyorsanız, seyreltilmemiş uçucu yağlar kullanmaktan kaçınmak gerekir. Seçeceğiniz saç bakım ürününün parabenler, biberiye, ftalatli sentetik kokular ve metilizotiazolinon içermediğinden eminseniz kullanmanızda bir sakınca olmayabilir. Tabii ki en sağlıklı ürün seçimi için mutlaka hekiminize danışmalısınız.
- 2
Doğru saç bakımıyla hamilelikte de saçlarınızı sağlıklı ve güçlü tutun.
Saçlarınızı sağlıklı ve bakımlı tutmak için daha az yıkamak ve daha az şampuanlamak her zaman iyi bir fikirdir. Özellikle hamilelik sırasında daha da etkili bir yöntem olacaktır. Saçlarınızı ıslakken taramayın ve sıkı örgüler, burgulu at kuyruğu gibi saçların sıkı toplandığı saç modellerinden kaçının. Daha güvenli tarafta olmak için, herhangi bir saç bakım ürünü/takviyesi satın almadan önce daima doktorunuza danışın. Ayrıca, doğru beslendiğinizden, iyi uyuduğunuzdan ve doğum sonrası saç dökülmesini kontrol etmek için dermatoloğunuzun önerdiği şekilde doğum sonrası doğru takviyeleri almayı unutmayın.
- 3
Saç bakım yağlarından yardım alın.
Hamilelikte saç bakım yağı kullanılır mı sorusu aklınıza takılmış olabilir. Hindistan cevizi, susam, badem, hint yağı gibi doğal yağlarla düzenli aralıklarla yapılan bir masaj, saç derisindeki kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Haftada iki veya üç kez yapacağınız yağ masajları, saç derisini sağlıklı tutmaya ve saçları güçlü, yumuşak ve parlak yapmaya yardımcıdır. Saç yağı kullanmak, saçları besler ve hamile bir kadındaki çeşitli hormonal değişikliklerin neden olduğu saç dökülmesini kontrol eder. Aynı zamanda stresi azaltmak ve rahatlatmak için de harika bir yoldur. Düzenli yağ masajı, sonunda saç dökülmesini ve saçın incelmesini kontrol eden kökü güçlendirir. Saç bakımı rutininizde özellikle dikkat etmeniz gereken saçlarınızı aşırı ovarak yapacağınız sert masajlardan kaçınmaktır. Bunun önüne geçmek için yağı ısıtın ve parmak uçlarınızı kullanarak saç derisine nazikçe masaj yapın, masajdan sonra başınızı ılık bir havluyla sarın, bir süre bekletin ve doğal, kimyasal içermeyen bir şampuan kullanarak durulayın.
Hamilelikte beslenme nasıl olmalı yazımıza göz atarak sağlıklı bir hamilelik geçirmek için daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca hamilelik sırasında yaşayabileceğiniz cilt hassasiyeti ve alerjileri en aza indirmek için temizlik rutinlerinizi yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir. Hassas ve alerjiye yatkın ciltler için çamaşır yıkama önerisi ve evde alerjiye karşı temizlik önerileri yazılarımıza göz atarak fikir edinebilirsiniz.
Hamilelikte Cilt Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular
Hamileyken Nemlendirici Kullanmak Gerekli mi?
Hamilelik sırasında birçok deri problemi ortaya çıkabilir. Bu hassasiyetlerin kalıcı hasarlar bırakmaması, kaşıntı ve yara oluşumunun önlenmesi için nemlendiriciler mutlaka kullanılmalıdır. Bunun için, hamilelik sırasında cildinizi yumuşak ve esnek tutmak ve ayrıca beslemek için aloe vera jeli, badem yağı ve hindistan cevizi yağı gibi doğal ürünler kullanmayı denemek sizin için alternatifli birkaç çözüm olabilir. Geçici bir rahatlama için, etkilenen bölgelere kalamin losyonu kullanabilir veya salatalık dilimleri gibi serinlik hissi verecek şeyler koyabilirsiniz. Hamilelikte nemlendirici kullanmak kadar önemli bir yöntem de bol bol su tüketmektir. Cildinizin kurumasını önlemek için vücudunuzun her zaman, özellikle de şu dönemlerde nemli kalması önemlidir. Bu, ayrıca vücudunuzdaki tüm toksinleri temizlemeye yardımcı olacaktır. Yeterli miktarda su, bebeğinizin rahatlığı için önemli olan amniyotik sıvının istenilen düzeyde olmasını da sağlayacaktır.Hamilelikte Cilt Bakımı Yapılır mı?
İlk olarak, doktorunuza danışmak ve kullanmak istediğiniz belirli cilt bakım ürünlerini sormak doğru bir adımdır. Ne mutlu ki, temizleyiciler, tonikler, nemlendiriciler, göz kremleri, keseler ve dudak balsamları gibi çoğu cilt bakım ürünü hamilelik boyunca kullanıma uygundur. Bununla birlikte, belirli aktif bileşenleri içeren hamilelik cilt bakımı farklı bir konudur. Bu tür ürünleri kullanmadan ya da bir merkezde cilt bakımı yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.Hamilelikte Makyaj Yapmak Zararlı mı?
Birazdan sırayalayacağımız maddeleri içermeyen ürünleri kullanarak hamilelikte makyaj yapılabilirsiniz. Parabenler, fetüse geçebildikleri için bebeklerde gelişimsel sorunlar, üreme, nöroloji ve bağışıklık bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir. Bu koruyucu maddeler fondöten ve rujlarda bakteri barındırmamaları için kullanılır. Fondötenlerde ve rujlarda, özellikle "yaşlanma karşıtı" olarak etiketlenen ürünlerde bulunabilen retinol, A vitamininin bir formudur. Çok fazla A vitamini, erken dönem düşüklerle ilişkilendirilmiştir. Bu tarz içeriğe sahip ürünlerden tamamen kaçınmak en iyisidir. Ayrıca koku için kullanılan ftalatlar, mikotoksinler; sitral, öjenol, kumarin ve geraniol-alerji ve kontakt dermatit olasılığını artırabilecek kimyasallardan kaçınılmalıdır. Doktorunuzun onayını alarak BB ve CC kremler kullanabilir, koruyucu ve yapay renklendiriciler içermeyen dudak kremleri ve allıklar kullanmayı deneyebilirsiniz.Hamilelikte Cilt Bakımı için Beslenme Önemli midir?
Hamileyken, bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve sorunsuz bir hamilelik dönemi için zaten doğru beslenmeye odaklanmalısınız. Özellikle hamilelik sırasında sağlıklı ve dengeli beslenmek cilt ve saçla ilgili sorunların çoğunu çözebilir. Beslenme düzeni, uygun besinleri sağlamada yetersiz ise, saçlarınızın gücünde ve parlaklığında azalmalar meydana gelebilir. Fındık, keten tohumu, balık, yumurta gibi yiyecekleri içeren bir diyet, saç köklerini besler ve onları güçlü ve sağlıklı kılar. Ayrıca doktorunuza danıştıktan sonra besin ve vitamin takviyesi de alabilirsiniz.