Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Akıllı yiyecek seçimleri sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek sahibi olmanıza yardımcı olabilir. İşte sizin için derlediğimiz hamilelikte beslenme önerileri ve hamilelikte en faydalı yiyecekler listesi.

Güncellenmiş 10 Kasım 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Hamilelikte beslenme

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Hamilelikte beslenme, yeni bir hayata başlarken bir düzende ilerlemesi gereken önemli değişikliklerden biridir. Bildiğiniz gibi, vücudunuz hamilelik sırasında birçok fiziksel ve hormonal değişiklik geçirir. Kendinizi ve bebeğinizi beslemek için çeşitli kaynaklardan sağlıklı yiyecek seçimleri yapmanız gerekir. Sağlıklı, dengeli bir beslenme düzeni, kendinizi iyi hissetmenizi sağlarken sizin ve bebeğinizin tüm ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır. Anne karnında bebek beslenmesi oldukça önemlidir. Çünkü yediğiniz yiyecekler, bebeğinizin ana besin kaynağıdır. Bu nedenle ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini almanız ciddi bir şekilde önem arz eder. Hamilelikte en faydalı yiyecekler hangileridir, hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler nelerdir, gebeliğin ilk aylarında beslenme gibi önemli sorular, mutlaka doğru cevaplanmalıdır. Gelin tüm cevapları beraber keşfedelim; sağlıklı menüleri kısa sürede ve pratik bir şekilde hazırlayalım!

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Hamileler Nasıl Beslenmeli?

    1. 1

      Hamilelikte beslenme dengeli bir diyet planı ile başlar.

      Her ebeveyn ve müstakbel ebeveyn, konu gebe kalmaya geldiğinde zamanlamanın her şey olduğunu bilir. Ancak beslenmenin gebe kalmada oynadığı önemli rol ve erkek doğurganlığı dolayısıyla sperm kalitesinin beslenmeye bağlı önemi daha az bilinir. İyi beslenme, bir bebek için gebelikten de önce başlar. Her iki ebeveynin de diyetleri ve yaşam tarzı seçimleri, çocuklarının büyüme, gelişme ve gelecekteki sağlıkları üzerinde derin etkilere sahip olabilir. Araştırmalar, (gebelikten başlayarak) yaşamın ilk 1000 günü boyunca iyi beslenmenin yaşam boyu sağlığı olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Bu yüzden gebelik döneminde beslenme için dengeli bir diyet planı oluşturmak oldukça önemlidir.

    2. 2

      Hamilelikte tüketilmesi gereken besinler listenize, taze sebze ve meyveleri ekleyin.

      Sağlıklı ve dengeli bir diyet, anne adaylarının ihtiyaç duyduğu hemen hemen tüm vitaminleri, mineralleri ve besinleri sağlamalıdır. Bu nedenle dengeli beslenmek ve beslenme planınızla ilgili doktorunuzun tavsiyelerini dinlemek oldukça önemlidir. Bunun başlıca yolu da taze sebze ve meyve tüketmektir. Ancak, sebze ve meyve içeren dengeli bir diyetin bile hamilelik sırasında yeterince sağlayamayacağı bazı önemli vitamin ve mineraller vardır. Bunların genellikle takviye olarak alınması tavsiye edilir. Örneğin, folik asit, diğer B vitaminleri, D vitamini, iyot, demir ve Omega-3 gibi vitamin ve mineraller kemik ve göz gelişimini destekler.

    3. 3

      Hamileler nasıl beslenmeli öğrenmek için doktorunuza danışın.

      Hamileyken protein, demir, folik asit ve iyot gibi belirli besinlerden daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Yeterli kalsiyum almak da önemlidir. Akıllıca yiyecek seçimleri yapmak, sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek sahibi olmanıza yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak bazı fikirleri ve tahlillerinize göre vücudunuzun özel olarak ihtiyaç duyduğu besinleri öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Haftalık yada aylık beslenme planları ile kilo kontrolü sağlamanız ve dengeli beslenmeniz çok daha kolay olacaktır.

  • Hamilelikte Beslenme: Ne Tüketilmeli, Nelerden Uzak Durulmalı?

    Hamilelik ve hamilelik öncesi, sağlıklı beslenme hakkında düşünmek için iyi zamanlardır. Bu zamanlarda yediğiniz her şey, bebeğinizin sağlıklı büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacak ve onun hayata iyi bir başlangıç yapmasını sağlayacaktır. Sağlıklı yaşam tarzı seçenekleriyle lohusalık ve sonrasında da sağlığınız için iyi bir adım atabilirsiniz. Hamilelikte en faydalı yiyecekler hangileridir ve hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler nelerdir öğrenerek hamilelikte sağlıklı beslenebilirsiniz.

    1. 1

      Hamilelikte daha çok tüketilmesi gereken besinleri öğrenin.

      Vücudunuzun hamilelik sırasında beslenme ihtiyaçları arttı - yepyeni bir insanı besliyorsunuz! “İki kişilik yemek” eski atasözü tamamen doğru olmasa da kısmen haksız da sayılmazlar çünkü sizi ve bebeğinizi desteklemek için daha fazla mikro besin ve makro besin gerekir. Mikro besinler, sadece nispeten küçük miktarlarda gerekli olan vitaminler ve mineraller gibi diyet bileşenleridir. Makro besinler, kalori veya enerji sağlayan besinlerdir. Karbonhidratlar, proteinler ve yağların hepsine ayrı ayrı ihtiyaç vardır. Protein, kompleks karbonhidratlar, omega-3'ler gibi sağlıklı yağ türleri, vitaminler ve mineraller hamilelikte daha çok tüketilmelidir.

    2. 2

      Hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler nelerdir not edin.

      Hamileliği planlayanlar ve hamile olanlar için en güvenli seçenek, alkolden uzak durmaktır. Alkol, düşük yapma riskini artırabilir. Ayrıca bebeğiniz, Fetal Alkol Spektrum Bozukluğu olarak bilinen ve zayıf büyüme, öğrenme ve davranışsal güçlükleri içeren bir grup sorun geliştirebilir. Bir diğer uzak durulması gereken şey de sigaradır. Siz veya eşiniz hamilelik sırasında veya öncesinde sigara içmemelisiniz. Sigara içmek, erken doğum ve düşük olasılığı yaratır. Diğer uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olarak da doğmamış bebeğinize zarar verebilir. Ayrıca çiğ kabuklu deniz ürünleri, çiğ ve az pişmiş etler, pastörize edilmemiş süt, çiğ veya az pişmiş yumurta, yüksek kafein içerikli gıdalar, tatlandırıcı ve paketli ürünler uzak durulması gereken besinlerdendir.

    3. 3

      Hamileliğiniz boyunca bazı yiyecekleri azaltın ve ihtiyatlı olun.

      Gereksiz karbonhidrattan uzak durun. İki kişilik yemek, anneyi gestasyonel diyabet gibi komplikasyon riskine ve bebeğin daha sonraki yaşamında daha yüksek obezite riskine maruz bırakabilir. Aslında, enerji gereksinimi hamilelik sırasında yalnızca minimum düzeyde artar – hamileliğin sonunda yaklaşık %10 (~ 200-250 kcal/gün) daha yüksektir. Bu, örneğin sadece bir dilim tam tahıllı ekmek ve bir elmaya karşılık gelir. Kafein ve ilave şeker içeren içecekleri sınırlamak önemli bir adımdır. Kahve veya çay içiyorsanız, kafeinsiz seçeneği iyi bir başlangıç olabilir. Hazır meyve suyu, enerji veya spor içecekleri gibi ilave şeker içeren içecekler yerine su veya maden suyu içebilirsiniz. A vitamininin aşırı retinol formunu içeren multivitamin takviyeleri, karaciğer ve sakatat, pastörize edilmemiş yumuşak peynirler (beyaz peynir ve keçi peyniri) gibi ürünlerin tüketiminde dikkatli olmak ve aşırıya kaçmamak faydalı olacaktır.

Ayrıca,

Hamilelikte beslenme, bebeğinizin ve sizin sağlığınız için çok önemlidir. Tüm besinlerin temizliği de hamilelikte doğru beslenme için önem taşır. Bu nedenle, sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı sorusu doğru cevaplanmalıdır. Hamilelikte ev işleri ve bazı temizlik ürünlerinin kullanımı dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konudur. Bu yüzden hamilelikte ev temizliği nasıl yapılmalı yazımıza mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca hamilelikte doğru beslenme, sağlıklı bir saç ve cilt için de önemlidir. Hamilelikte yaşayabileceğiniz saç ve cilt sorunlarını önlemenin de ilk adımıdır. Hamilelikte cilt bakımı ve saç bakımı nasıl yapılır öğrenmek için yazımızı mutlaka ziyaret edin.

Hamilelikte Beslenme: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?