Yeni bir köpek sahiplenmek aileler için en heyecan verici olaylardan biridir; ancak evde köpek bakımı ciddi bir planlama da gerektirir. Köpeğinizin sizinle birlikte yeni hayatına geçişini kolaylaştırmak için birkaç unsura dikkat etmeniz gerekecek. Öyleyse gerekli malzemeleri toplamaya başlamanın ve yeni aile üyesinin sizinle yaşamaya alışırken dinlenmesi için bir alan hazırlamanın zamanı geldi. Evde köpek bakımı için gerekenler nelerdir ve evde köpek beslemek nasıl olur? Hazırladığımız bu rehber köpek sahiplenme sürecinin daha sorunsuz ilerlemesine yardımcı olacak.
İhtiyacın olacak:

Evde Köpek Bakımı
Evinizi yeni bir bebeğe nasıl hazırlarsanız, yeni bir evcil hayvan için de aynısını yapmalısınız. Unutmayın, yeni bir köpek yavrusuna yapabileceğiniz en kötü şey onu bunaltmaktır; ancak kucaklaşmayı ve onu okşamayı da ihmal etmeyin. Evde küçük çocuklar varsa, onlara köpeğe karşı nazik olmalarını hatırlatın. İşte evde köpek bakımı için yapmanız gerekenler:
- 1
Köpeğinize kendini rahat ve güvende hissedeceği bir yer verin.
Bir köpek yavrusunu eve getirmeden önce, yeni çevresine uyum sağlaması ve kendisini güvende ve rahat hissetmesi için yavru köpeğinizin ilk birkaç hafta kalabileceği bir oda seçin.
Köpeğinizi belirli yatak odalarından, banyolardan veya ofisinizden uzak tutmak istiyorsanız bebek kapıları kurun. Köpeğinizin olmasını istemediğiniz her yer bir kapı ile kapatılabilir.
Köpeğinizi izleyin ve evin herhangi bir yerinde sorun çıkarmakla özellikle ilgilenip ilgilenmediğini gözlemleyin. - 2
Potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırın.
Yavru köpekler çok küçük alanlara girebileceğinden, evdeki olası tehlikelerin farkında olmak da çok önemlidir. Potansiyel tehlikelerden kaçınmak için şunları yapabilirsiniz: Mutfak aletlerinin arkasındaki ve gömme dolapların altındaki boşlukları kapatın, açık şömineleri perdeleyin, tüm dış pencereleri ve kapıları kapatın. Evcil hayvanınızın kablolara dolanmaması için elektrik kablolarını erişemeyeceği bir yere koyun, klozet kapaklarını kapatın, kırılabilir süsleri ve yutulabilecek küçük nesneleri kaldırın.
Bazı bitkilerin tüylü dostlarımız için zararlı olabileceğini unutmamak da önemlidir, bu nedenle hayvanlar için zehirli olabilen zambak, açelya ve nergis zambağından kaçının. - 3
Evde köpek bakımı için herkesi yeni sorumluluklarına karşı hazırlayın.
Yeni köpeğinizden kimin sorumlu olduğunu o gelmeden önce konuşmak önemlidir. Köpeğin yalnızca onu yürüyüşe çıkaracak, besleyecek ve onunla oynayacak birine ihtiyacı olmayacak, aynı zamanda evin tüm üyelerinin sevgisine ve kabulüne de ihtiyacı olacaktır. Köpek sahiplenmek gibi büyük bir karardan önce herkesin sizinle aynı düşüncede olduğundan emin olun.
Sizde veya ailenizde evcil hayvan alerjisi varsa köpek sahiplenmeyin. Sonunda köpeği yeniden iade etmek zor bir süreç olabilir. - 4
Veteriner bulun.
Köpeğinizle ilgili yapacağınız öncelikli işler arasında aşılarının tam olduğundan emin olmak ve onu tam bir sağlık kontrolünden geçirmek yer alıyor. Köpeğinizi yıllık kontroller, aşılar vb. için getirmeye başlayacağınız, tercihen yakınlarda yaşayan bir veteriner bulun. Ayrıca en yakın 24 saat açık hayvan hastanesini bulmak ve bu numarayı buzdolabına veya evdeki herkesin ihtiyacı olduğunda kolayca bulabileceği başka yerlere not etmek iyi bir fikirdir.
Bununla birlikte, eğer köpeğinizin mikroçipi yoksa, bunu erkenden yapın, böylece kaybolmasına karşı ekstra güvenlik önlemlerine sahip olursunuz. Yavrunuzu evlat edindiyseniz ve zaten bir çipi varsa, sizin bilgilerinizle kaydedildiğinden emin olun. Bunları da veterinizle konuşabilirsiniz.
Köpeğinizi bir barınaktan evlat ediniyorsanız hangi aşılarının yapılmış olduğunu ve hangilerine hâlâ ihtiyacı olabileceğini öğrenin.
Köpek bakımı zor mu sorusu köpek sahiplenmeyi düşünenlerin en sık sorduğu sorudur. Görüldüğü üzere, evde köpek bakımı sanıldığı kadar zor değil ancak ilgi ve sorumluluk gerektirir. Bunun için köpek sahiplenmeden önce iyice düşünün ve temel sorumluluğu kimin alabileceğini mutlaka kararlaştırın. Köpek sahiplenmek geçici olarak ve yalnızca hevesle yapılmamalıdır.
Evde Köpek Bakımı İçin Gerekenler
Evde köpek bakılır mı? Elbette. Ancak şüphesiz ki evde köpek bakımı için ihtiyacınız olan bazı malzemeler vardır. Evde köpek bakımı öncesinde alabileceğiniz bazı önlemlere yukarıda değindik. Şimdi gelelim evde köpek bakımı için gerekenler listesine. Bunları bir kez edindikten sonra köpeğinizin çok fazla masrafı olmayacaktır.
- 1
Tuvalet kazalarına karşı hazırlıklı olun.
Köpeğinizin tuvalet kazalarına karşı kullanmak için temizleme araçları satın alın. Köpekler için uygun atık temizleme araçları, köpeğinizin atıklarını toplamak ve atmak için özel olarak tasarlanmış bir çöp kepçesi veya plastik torbalar içerir. Tuvalet pedlerine veya ekstra gazetelere de yatırım yapın. Köpeğiniz sizinle birlikte yaşamaya alışırken ilk başta kazalara meyilli olabilirler. Ancak iyi eğitimli bir köpekle bile kazalar kaçınılmazdır. Bu durumlarla başa çıkmak için Puffy Love leke çıkarıcı ve kağıt havlular en büyük yardımcınız olacaktır.
- 2
Köpeğinizin uyuması için bir yatak alın.
Köpeğinizin boyutuna göre bir yatak seçin. Yatak, köpeğinizin tamamen yatabilmesi ve kenarlardan düşmeden uzanabilmesi için yeterince geniş olmalıdır. Köpeğinizin rahatı için peluş bir yatak seçmeye çalışın ve daha fazla konfor sağlamak için birkaç yastık ve battaniye de satın alın. Yatağı, yatak odalarından birinde tutabilir veya çalışma odanızda yada oturma odanızda onun için bir alan oluşturabilirsiniz. Rahat görünen bir yer seçmeye çalışın. Dilerseniz ona konforlu bir şekilde uyuması için kendiniz de bir yatak yapabilirsiniz. Köpek yatağı yapımı için yaratıcı fikirler yazımız ilginizi çekebilir.
Termal yatak takımı, ısıtmalı yastık ve battaniyeler özellikle yeni evlerindeki ilk birkaç gecede yavru köpeğinizin sıcak ve rahat olmasını sağlayacaktır. - 3
Köpeğinizin mama ve su kaplarını seçin.
Metal kaseler, sağlam oldukları ve temizlenmesi kolay olduğu için idealdir. Mama ve su kaplarını seçerken köpeğinizin boyunu göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Yerde duran çok küçük ve alçak olan bir kase, büyük bir köpeği onu kullanmak için eğilmeye zorlar ve bu da eklem sorunlarına neden olabilir. Kendi ayaklığı olan bir kase bulamıyorsanız, köpeğinizin kaselerini koymak için küçük bir sehpa satın alabilirsiniz.
Köpeğinizin su ve mama kaplarını mutfakta tutmaktan kaçının. Bu alan çoğu evde en yoğun trafik noktalarından biridir. Mutfağın içindeki ve dışındaki tüm koşuşturma, yemek yerken köpeğinizi strese sokabilir ve sindirimi ile ilgili sorunlara neden olabilir. Kaselerini yemek odasına veya oturma odasındaki özel küçük bir köşeye yerleştirmek isteyebilirsiniz. Tüylü dostlarımızın doğru bir şekilde beslenmesi hem sağlıkları hem de gelişimleri açısından hayati bir öneme sahiptir. Yavru köpek nasıl beslenir sorusu ile ilgili daha fazla bilgi edinin.
Çoğu köpek yemek yerken ortalığı kirletir. Bu yüzden kapların altına bir paspas veya havlu koymak iyi bir fikir olabilir. - 4
Evde köpek beslemek nasıl olur: Kaliteli bir mama aldığınızdan emin olun.
Evcil hayvanınızı mümkün olan en kaliteli mamayla beslemeye çalışın, ancak yeni mamaları tanıtırken bunu yavaş yavaş yapın. Veterinerinizden yiyecek konusunda tavsiye isteyin. Mamasını satın almadan önce köpeğinizin beslenme ihtiyaçlarını araştırın. Farklı boy ve yaştaki köpeklerin farklı beslenme gereksinimleri vardır. Köpeğiniz için hangi marka mamanın daha uygun olacağı konusunda veterinerlerin deneyimine güvenebilirsiniz. Daha sağlıklı olma eğiliminde olduklarından, araştırma destekli ve katkı maddesi içermeyen yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Köpeğiniz yaşlıysa veya özel ihtiyaçları varsa, yemek için belirli bir yiyeceğe ihtiyaç duyup duymadıklarını sorun.
Ödül mamalarını unutmayın. Peynir veya tavuk gibi çekici bir aroma seçmeye çalışın. - 5
Tasma satın alın.
Hem temel tasmalar hem de uzatmalı tasmalar, köpeğinizin günlük yürüme ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılayacaktır. Tasmanın ne kadar ağırlık taşıyabileceğini görmek için etiketini kontrol edin. Bu, köpeğinizin boyutuna en uygun tasmayı seçmenize olanak tanır.
- 6
Fırça ve şampuan gibi bakım malzemeleri edinin.
Köpeğiniz uzun tüylü değilse veya tüyleri dökülmeye meyilli olmasa bile, yine de düzenli olarak yıkanması gerekecektir. Köpeğinizin tüyleri ve genel sağlığı için Puffy Love gibi hayvan dostu kaliteli bir şampuan seçebilirsiniz. Ayrıca onu düzenli olarak taramayı da ihmal etmeyin.
- 7
Birkaç oyuncak alın.
Günün sakin saatlerinde köpeğinizin sıkılmaması için birkaç oyuncak almak işinize yarayacaktır. Bir tenis topu veya zıplayan lastik bir top, ses çıkaran bir oyuncak ve doldurulmuş peluş bir hayvan, köpeğiniz için harika oyuncaklardır. Bunları köpeğinizin yatağının yanında tutabilirsiniz.
İlk başta birkaç farklı oyuncak türüyle başlayın. Bunlar, gelecekte daha fazla satın alabilmeniz için köpeğinizin neyi sevdiği hakkında bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. - 8
Seyahat ederken köpeğinizi taşıyabileceğiniz bir kutu alın.
Sahiplenmeyi planladığınız köpeğin boyutu hakkında genel bir fikriniz olduğundan emin olun. Bu, köpeğinizin rahatça ayakta durabileceği ve sıkışık olmadan dönebileceği büyüklükte bir kutu almanıza yardımcı olacaktır. Zemin için ise yumuşak bir battaniye veya yastık aldığınızdan emin olun.
Köpek Bakımı Zor mu?
Bir köpek sahibi olarak, köpeğinize gereken özeni göstermek gerekir. Bu, evde köpek bakımı hakkında bilgi edinmek ve köpeğinizin sağlığını ve mutluluğunu sağlamak için temel ihtiyaçlarını karşılamak anlamına gelir. Doğru beslenme, veteriner ziyaretleri, sağlık kontrolleri, yıkama ve tarama, kendine ait bir yer ve bol miktarda egzersiz ve sevgi, köpeğinizin sağlıkla gelişebileceği bir ortam yaratacaktır. Neyse ki, tüm bunları köpeğiniz için sağlamak nispeten kolaydır.
- 1
Egzersiz rutini oluşturun.
Düzenli olarak gezmek köpeklerin en temel ihtiyacıdır. Düzenli egzersiz ve veteriner kontrolleri ile köpeğinizi sağlıklı tutun. Günde bir kez apartmanın etrafında kısa bir gezinti bile olsa, bir egzersiz rutini oluşturun. Cinsine bağlı olarak, köpeğiniz ekstra enerji yakmak ve formda kalmak için daha fazla egzersize ihtiyaç duyabilir.
- 2
Köpekler traş edilir mi? Evde köpek bakımı, tıraş ve banyo rutini.
Her köpeğin banyo yapma, diş fırçalama ve tırnak kesme gibi temel bakıma ihtiyacı vardır. Bazı köpeklerin düzenli traşa ihtiyacı vardır. Bunun için iyi bir köpek kuaförü bulun veya köpeğinizi evde kendiniz traş etmeyi öğrenin. Birçok veteriner traş etme servisi de sunar. Bu konuyu da veterinerinize danışabilirsiniz.
- 3
Köpeklerin dişleri nasıl temizlenir?
Evde köpek bakımı dendiğinde akla ilk gelen unsur onun diş temizliği olmayacaktır belki fakat minik dostlarımız da zaman zaman diş temizliğine ihtiyaç duyar. Bir diş fırçası veya parmağınızı kullanarak köpekler için uygun olan bir diş macununu onun dişlerine uygulayın. Yukarı ve aşağı, sonra da yan hareketlerle fırçalayın. Ardından ona su verin ve fırçayı iyice temizleyin.
- 4
Köpekler tüy döker mi?
Her köpek biraz da olsa tüy döker. Ancak köpeğinizi her gün düzenli olarak tararsanız bunu en aza indirgemiş olursunuz. Bu, aynı zamanda köpeğinizin tüylerinin sağlığı için, tüylerin dolaşmasını engellemek ve genel hijyen açısından da idealdir. Bu sayede pire ve keneleri de yakalama şansınız olur. Eviniz ve eşyalarınız temizliği için Puffy Love tüy tutmayan tekstil spreylerini kullanabilirsiniz.
- 5
Köpeklerin tırnakları nasıl kesilir?
Köpekler rahatsızlıklarını veya ihtiyaçlarını dile getiremediği için sizin onu takip etmeniz gerekir. Kimi zaman tırnakları çok uzadığında patilerine batabilir ve canlarını yakabilir. Ya evde kendiniz ya da düzenli veteriner ziyaretlerinde köpeğinizin tırnaklarını kısaltmayı unutmayın. Köpekler tırnakları kesilirken gerilebilir, onu sakinleştirdiğinizden ve ona korkulacak bir şey olmadığını gösterdiğinizden emin olun. Bunun için tırnak makasını koklamasını ve tanımasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda güzel sözler söyleyerek onu okşayabilirsiniz.
Evde Köpek Bakımı: Köpeklerle İlgili Lekeler ve Köpek Eşyaları Nasıl Temizlenir?
- 1
Köpek tuvaletini yapınca nasıl temizlenir?
Köpek tuvalet kazaları hiç eğlenceli değildir. Onlara basana kadar belki de farkına bile varmazsınız. Üstelik hızlı ve düzgün bir şekilde temizlenmezse köpeğiniz aynı noktaya tuvaletini yapmaya devam edebilir.
- 2
Köpek tuvaletini temizlemeden önce eldiven takın.
Temizlemeye başlamadan önce kendinizi köpek çişinde bulunabilen Leptospirosis bakterileri ve köpek kakasında olabilen Giardia veya tenya parazitleri gibi olası idrar ve dışkı patojenlerinden korumak için eldiven giydiğinizden emin olun. Şimdi dağınıklığın çoğunu kaldırın. İdrarı emmek için kuru bir bez veya kağıt havlu kullanın. Kakayı almak için bir kaka torbası veya kağıt havlu kullanabilirsiniz.
- 3
Kokuları mümkün olduğunca yok edin.
Mobilyalardaki evcil hayvan idrarı kokusu nasıl giderilir? Köpek çişi ve kakasından kaynaklanan kokuyu gerçekten nötralize etmek için özel olarak üretilmiş iyi bir enzimatik ürün alın. Zemini ve halılarınızı temizlemeden, kokuları gerçekten nötralize etmeniz ve tamamen gidermeniz çok önemlidir.
- 4
Kıyafet ve çarşaflarınızı kaliteli bir deterjanla uygun programda yıkayın.
Evde köpek kokusu nasıl geçer diyorsanız çarşaflarınızdan ve kıyafetlerinizden evcil hayvan lekelerini çıkarmanın ve istenmeyen kokuları gidermenin en iyi yöntemi, çamaşır makinesinde Omo Active Fresh gibi kaliteli bir deterjanla yıkamaktır.
Evde Köpek Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular
Köpek Bakımı Masraflı mı?
Köpek sahibi olmak son derece memnuniyet verici olabilir, ancak aynı zamanda büyük bir sorumluluktur. Köpeği ilk sahiplendiğinizde yapmanız gereken bir takım harcamalar vardır. Ancak bunu takiben herhangi bir sağlık sorunu olmazsa, düzenli veteriner ziyaretleri, mama ve şampuan gibi malzemeler dışında köpeklerin ekstra masrafı yoktur. Köpek bakmak masraflı mı diye merak edenler için bir tüyomuz var. Köpek mamasını toplu olarak almaya çalışın. Bu, paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır ve köpeğinizin ay boyunca tüm öğünlerini karşılayacaktır. Yemek saatlerinde kolay erişim için köpek maması poşetini mutfağınızda tutun.Nasıl Köpek Sahiplenebilirim?
Köpek sahiplenebileceğiniz birçok kuruluş ve bakımevi bulunur. Bununla beraber sokaktan veya tanıdıklarınız aracılığıyla da köpek sahiplenmeniz mümkündür. Bunun dışında veterinerler de siz bu konuda yardımcı olabilir.Köpekler Tıraş Edilir mi?
Köpekler ve kediler için tüy bakımı ve hijyeni temel bir ihtiyaçtır. Evcil hayvanları düzenli olarak traş etmemek ciddi sağlık sonuçları doğurabilir. Bir köpek kuaförü, kistler, kötü cilt rahatsızlıkları ve kulak enfeksiyonları gibi tüylerin altında gizlenebilen sağlık sorunlarını erkenden keşfedebilir.Köpek Bakımı Zor mu?
Bir köpeğe uygun şekilde bakmak, doğru bakış açısına sahip olmakla başlar. Köpek sahibi olmak bir angarya olarak değil, köpeğinizin olduğu kadar sizin de hayatınızı zenginleştiren bir deneyim olarak görülmelidir. İnsanlar gibi köpekler de hayatta kalmak için yiyeceğe, suya ve barınağa ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, gelişmek için fiziksel bakıma, zihinsel uyarıma ve beslenmeye de ihtiyaçları vardır. Bunları sağlamak, köpeğinizi sağlıklı ve güvende tutmanın önemli bir parçasıdır ve köpeğinizle uzun ve mutlu bir yaşamın temelini oluşturur.Köpekler Tüy Döker mi?
Her köpek biraz da olsa tüy döker. Ancak köpeğinizi her gün düzenli olarak taramak dökülen tüy miktarını azaltacaktır. Bu aynı zamanda köpeğinizin tüylerinin sağlığı için, tüylerin dolaşmasını engellemek ve genel hijyen açısından da idealdir. Bu sayede pire ve keneleri de yakalama şansınız olur.