Evde İlk Yardım Çantasında Bulunması Gerekenler

Evde bulunduracağımız bir ilk yardım çantası olası yaralanmalara anında müdahale etmemizi sağlar. İlk yardım nedir, evde ilk yardım çantası nasıl hazırlanır? Yazımızı sonuna kadar okuyun tüm tüyoları öğrenin.

Güncellenmiş 6 Ekim 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Yara Bandı ve Çocuk

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Evde bile olsanız, ufak tefek dikkatsizlikler ya da ihmaller sonucu kazalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Önemli olan, kazalar meydana geldiğinde vakit kaybetmeden gerekli müdahaleyi yapabilmek ve daha ciddi sonuçların önüne geçmektir. Önlem aldığınız halde kazaları yine de engelleyemiyorsanız, evde ilk yardım çantası bulundurarak ilk müdahaleyi gönül rahatlığı ile yapmanız mümkün. Üstelik, bunun için bir ameliyat setine ihtiyacınız yok. Sadece birkaç basit malzemeyle ev için ilk yardım çantası oluşturabilir, olası kazalarda ilk yardım müdahalesinde bulunarak kanamaları durdurabilir, yaraları dezenfekte edip mikrop kapmasını önleyebilirsiniz. Peki, ilk yardım çantasında neler olmalı? İlk yardım nedir? İlk yardım malzemeleri nelerdir?

İlk yardım çantanızda çengelli iğne, makas, cımbız, buz torbası, eldiven, el feneri, not defteri ve kalem de bulundurmanız yararlı olacaktır.

İlk Yardım Nedir?

Acil durumlar olarak tanımlanan her türlü kaza ve yaralanmalarda yapılacak olan ilk müdahaleye ilk yardım denir. Kazaya maruz kalan yaralıların en yakın sağlık birimine götürülmesine kadar geçen sürede ise ilk yardım malzemeleri hayat kurtarabilir. Evlerde başımıza gelen kazalar çoğu zaman hastaneye gitmemizi gerektirecek kadar büyük olmaz. Ancak küçük bir sıyrık, yanık, kesik, burkulma ve benzeri durumlarda mutlaka ilk yardım müdahalesi gerekir.

İlk yardım çantası, ev için en önemli demirbaşlardan biri olmalıdır ve her evde bulunması gereken tıbbi malzemeleri içinde barındırmalıdır. Eczanelerden kolayca satın alabileceğiniz ilaç ve pansuman malzemelerini koyacağınız çantayı, her an elinizin altında ve kolay erişilebilir bir yerde tutmanızı öneririz. İlk yardım çantası içerisinde yer alan malzemeler ise yaralıya doğru müdahale edilmesini sağlar. Peki, evde ilk yardım çantasında bulunması gerekenler nelerdir?

Kanayan Parmak

Çocuklu bir aileyseniz sporcular için üretilen soğutucu spreylerden evde bulundurmanızda büyük fayda var. Oyun oynarken, bisiklet sürerken sürekli düşerek kollarını, bacaklarını inciten çocuklarınız için anında ağrı etkisini azaltan soğutucu sprey, pansuman gereken durumlarda rahat etmenizi sağlar.

İlk Yardım Malzemeleri Nelerdir?

Bir ilk yardım çantasında olması gerekenler; pamuk, yara bandı, gazlı bez, oksijenli su, tentürdiyot, soğutucu sprey ve böcek ısırıkları için merhemdir. Çocuklu aileler için özellikle önem taşıyan bu malzemelerin yanı sıra daha birçok ilaç ve malzemeyi bu listeye ilave edebiliriz. Ancak tüm bunlar haricinde çantanın içerisinde bir de ilk yardım el kitabı bulunması gerekir. Herhangi bir kaza anında nasıl müdahale edilmesi gerektiğini anlatan, malzemeler hakkında bilgi veren bir kitabın varlığı önemlidir.

Evde İlk Yardım için Sargı Bezleri Neden Gereklidir?

Avrupa standartlarına göre, bir ilk yardım çantasında bulunması gerekenler arasında 3 tip sargı bezi de vardır. Bunlar; büyük boy sargı bezi, üçgen sargı bezi ve steril gazlı bezdir. Büyük sargı bezi, kırık çıkık gibi durumlarda darbe alan bölgeyi hareketsiz hale getirmek üzere sarmak için kullanılır. Diğer bir faydası ise yaranın üzerini örtmek ve kanamayı durdurmak için kullanılabilmesidir. Üçgen sargı bezi ise yaralanan, kesilen yerleri sarmak için kullanılır. Steril gazlı bez ile pansuman yapılır. Unutmayın; sargı bezlerini sabitlemek için ilk yardım çantasında mutlaka flaster bulundurulmalıdır.

Tüm tıbbi malzeme ve ilaçların son kullanma tarihleri vardır. Belli periyotlarda ilk yardım çantanızı kontrol ederek tarihi geçmiş malzemeleri ayıklamanızı ve yenilerini almanızı öneririz.

Hazır Solüsyonlar ve Yaralar

Çoğu düşme, çarpma ve kesik olayında ilk yardımın temelini, kanama varsa kanamayı durdurmak ve açılan yarayı temizleyerek bandaj yapmak oluşturur. Kanama durduktan sonra uygulanan oksijenli su, yarayı temizlemeye, tentürdiyot ise mikrop kapmasını önlemeye yarar. İlk yardım çantasında bulunan pamuk ya da steril gazlı bez ile yapılan uygulamalardan sonra, bölgenin yara bandı ya da üçgen sargı bezi ile kapatılması gerekir.

Ağrı, Ateş ve Böcek Isırıklarına Müdahale

İlk yardım çantasında yaralar için bulundurulması gereken malzemeler dışında ilaç da bulundurmanızı öneririz. Ateş, mide yanması, kas ağrısı, böcek ısırığı ve yanıklar için bulunduracağınız merhem ve ilaçlar hiç beklemediğiniz bir anda çok işinize yarayabilir. Hatta eğer doktorunuz tavsiye ediyorsa, beklenmeyen bir anda gelebilecek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları için çantada dil altı hapı bulundurmanızda da fayda var.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?