En Sık Yapılan 5 kişisel Bakım ve Hijyen Hatası

Kişisel bakım ve hijyen sağlıklı bir hayatın temelidir. Ancak temizlik adına edindiğimiz alışkanlıkların hepsi doğru olmayabilir. Kişisel bakım konusunda yaptığımız en temel 5 hatayı sizler için hazırladık.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Hoxby Cleanipedia (97)

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Sağlığınızı, özgüveninizi, anlık duygu durumunuzu dahi etkileyen kişisel bakım hakkında ne düşünüyorsunuz? Kişisel bakım dendiğinde muhakkak herkesin aklında farklı bir şey canlanıyordur. Ama yine de kişisel hijyenimiz için yaptığımız rutin eylemler genellikle birbirine benzer. Bununla beraber, alışkanlık haline getirdiğimiz kişisel bakım ve hijyen pratiklerimizde sağlığa zararlı olabilecek şeyler yapıyor olabiliriz. Gelin, kişisel bakım için neler yapılmalı ve en sık yapılan kişisel bakım ve hijyen hataları hakkında kısaca bilgi edinelim.   

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Kişisel Hijyen Kuralları Nelerdir?

    İnanması güç olsa da etrafımızda dokunduğumuz her eşya ve bedenimiz milyonlarca bakteri ve mikroba ev sahipliği yapmaktadır. Vücudumuzu, eşyalarımızı, dokunduğumuz zeminleri düzenli aralıklarla temizlemediğimiz zaman, bakteri ve mikroplar kolaylıkla çoğalır. Bunun sonucunda da kişisel hijyen eksikliğinden dolayı hastalıklara yakalanma riskimiz artar. En temel kişisel hijyen kurallarını şu şekilde sıralayabiliriz:

    1. 1

      El ve tırnak bakımı

      Bildiğiniz gibi ellerimiz vücudumuzdaki en aktif ve dışarı ile en çok temas eden uzuvdur. Öyle ki kişisel bakım veya kişisel hijyen dendiğinde ilk akla gelen el ve tırnak bakımı olmalıdır. Ellerimizi düzenli aralıklarla sabunlu su ile yıkamadığımız zaman havadan, dokunduğumuz alanlardan bulaşan mikrop, virüs veya zararlı bakteriler ellerimiz aracılığıyla vücudumuza çok daha rahat ulaşır. Bu yüzden yemeklerden önce ve sonra, tuvalet sonrası, toplu taşıma kullanıldığında, kapı kolu gibi alanlar ile temas sonrası mutlaka ellerimizi sabunlu su ile yıkamalıyız. Ayrıca gün içerisinde tırnaklarınızın arasında kalan kirleri temizlemeniz ve düzenli aralıklarla tırnaklarınızı önerilen şekilde kesmeniz gerektiğini unutmayın. Hijyenik el yıkama konusunda daha detaylı bilgiyi yazımızdan öğrenebilirsiniz.

    2. 2

      Vücut bakımı

      Gün içerisinde vücudumuz çokça terler. Toza, egzoz dumanına, hava sıcaklığına, yemek kokusuna ve birçok dış etkene maruz kalır. Hem dinlenip rahatlamak hem de bakteri ve mikroplardan arınmak için düzenli duş alma alışkanlığı edinmelisiniz. Kişisel hijyen dendiğinde birçoğumuzun aklına gelen koltuk altı ve genital bölge temizliği konusunda da titiz davranmalı, uygun ve yeterli bir şekilde temizlendiğinden emin olmalısınız. Ayrıca gün içerisinde uzun süre ayakkabı içerisinde kalan ayaklarımızın hijyenini de unutmamalı, ayaklarımızı düzenli olarak yıkamalıyız.

    3. 3

      Ağız bakımı

      Kişisel bakım dendiğinde aklına diş fırçalamak gelmeyen var mı? Hepimizin bildiği gibi dişlerimiz günde 2 defa, diş yapımıza uygun diş fırçası ve macunu ile fırçalanmalıdır. Diş fırçalamanın yanı sıra günde 1 defa dişlerimizin arasını diş ipi ile temizlemeli ve sonrasında ağız çalkalama suyu ile gargara yapmalıyız.

      Diş fırçalamamak, yiyecek ve içecek artıklarının ağız içerisinde birikmesi ve dolayısıyla dişlerin çürümesi ile sonuçlanıyor. Ağız bakımının aksatılması aynı zamanda kötü bir nefes kokusuna da yol açar. Diş bakımını doğru yapmamak, sadece diş çürümesi değil sindirimin başlangıcı olan ağız sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bakımsız dişler ve kötü kokan bir nefes hem hayat kalitenizi hem de özgüveninizi düşürecektir. Bu yüzden günde 2 defa dişinizi tavsiye edilen şekilde fırçalamanız büyük önem arz ediyor.

    4. 4

      Kıyafet bakımı

      Bir kişinin bakımlı görünmesi veya hissetmesi için vücut, el veya ağız bakımı tek başına yeterli olmayabilir. Kişisel bakım ve hijyen ile giyilen kıyafetlerin hijyeni yakından ilgilidir. Gün içerisinde giydiğimiz kıyafetlerin düzenli yıkanması ve havalandırılması, iç çamaşırı ve çorapları düzenli değiştirmek, vücudumuza direk temas eden kıyafetleri ve iç giyim ürünlerini düzenli yıkamak önemlidir. Kısacası, temiz kıyafetler hem bize kendimizi daha iyi hissettirecek hem de temel kişisel bakım adımlarını tamamlamamızı sağlayacak.

      Yetişkinler için temel kişisel hijyen kurallarını daha detaylı öğrenmek için yazımızı incelemeyi unutmayın. Temizlik ve kişisel bakım alışkanlıklarını küçük yaşta öğrenmek önemlidir. Çocuklara temizlik alışkanlığı kazandırmak için neler yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • En Sık Yapılan 5 Kişisel Bakım ve Hijyen Hatası

    Kişisel bakım konusunda hassas olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz; ancak hepimizin dikkatinden kaçan bazı noktalar mutlaka vardır. Gelin, en çok yaptığımız 5 kişisel temizlik ve hijyen hatasını birlikte öğrenelim.

    1. 1

      Aşırı sıcak su ile banyo yapmak

      Kimileri aşırı sıcak su ile banyo yaptığında vücudunun daha çok temizleneceğini düşünür; ancak aşırı sıcak suyla banyo yapmanın zararları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra bir daha bunu denemek istemeyebilirsiniz. Fazla sıcak su deride yanık, kızarıklığa sebep olabilir. Tıpkı güneş yanığı gibi cildinizde ağrı hissedebilir, ateşinizin normalin üstünde olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Sıcak suyla duş almanın zararları arasında yüksek tansiyona sebep olması da sayılabilir. Bu yüzden kalp hastaları ve tansiyon hastalarının aşırı sıcak suyla banyo yapmanın zararları hakkında detaylı bilgi edinmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, aşırı sıcak su saç ve saç derisini de olumsuz etkileyerek saçlarda kuruluk ve deride hassasiyete yol açabilir.

    2. 2

      Uzun süre kullanılan diş fırçaları

      Dişlerinizi günde 2-3 defa fırçalıyor ve diş ipi kullanıyorsunuz; ancak diş fırçanızı uzun süredir değiştirmediyseniz ağız içi sağlığınızı olumsuz etkiliyorsunuz demektir. Diş fırçalarının plastik yapısı ve fırçalama sonrası nemli kalması dolayısıyla belli bir süre sonra fırçada bakteriler üremeye başlar. Uzun süredir kullanılan bir diş fırçası, dişlerinizi temizlemek yerine diş ve diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Bu yüzden 2-3 ayda bir mutlaka yeni bir diş fırçası edinmelisiniz.

    3. 3

      Diş ipi kullanmamak

      Dişleri fırçalamak, görünürde temizlik ve bakım sağlasa da diş ipi diş aralarının temizliği için oldukça önemlidir. Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı noktalara temas ederek, dişlerinizin arasında yiyecek artığı kalmasının, ağız kokusunun ve diş taşı oluşumunun önüne geçer.  Günde bir defa, dişlerinizin arasını diş ipi ile temizlemeniz klinik olarak tavsiye edilmektedir.

    4. 4

      Ortak kullanılan kişisel bakım malzemeleri

      Kişisel bakım eşyaları nelerdir diye düşünüyorsanız katı sabun, tırnak makası, makyaj malzemeleri, havlu, terlik, diş fırçası, jilet ve tarağı sayabiliriz. Bu malzemeler kişisel kullanım içindir ve aynı evde yaşasanız dahi bir başkasıyla bu malzemelerin ortak kullanılması hastalıkların ve mikropların bulaşmasına sebep olabilir. Bu malzemelerin düzenli aralıklarla doğru bir şekilde temizlendiğinden emin olmak önemlidir. Genelde temizliğini atladığımız makyaj fırçalarının temizliği hakkında detaylı bilgi almak isterseniz bu yazımız tam size göre. Ayrıca, kişisel bakım malzemelerini yalnızca siz kullanıyor bile olsanız, zamanı gelince yenisiyle değiştirmenizi tavsiye ederiz.

    5. 5

      Her gün aynı ayakkabıyı giymek

      Kişisel temizlik ve hijyen hatalarından biri de her gün aynı ayakkabıyı giymektedir. Hem ayaklarınızı hem de ayakkabınızı korumak için her gün aynı ayakkabıyı giymemelisiniz. Sağlıklı ayaklara ve ayakkabılara sahip olmak için ayakkabınızı en az 24 saat dinlendirdikten sonra tekrar giyebilirsiniz. Böylelikle ayakkabınız içine hapsettiği nem ve kokudan arınmış olacak ve ayaklarınızda koku oluşma ihtimali azalacaktır. Aksi takdirde, bir süre sonra ayak mantarı oluşma riski ve bu mantarın tedavi edilse dahi sürekli tekrarlama ihtimali yüksektir.  

Kişisel Bakım Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?