Bebekle Araba Yolculuğu ve Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey

Bebekle araba yolculuğu hem bebeğiniz hem de sizin için unutulmayacak bir deneyimdir. Bu keyifli ancak yorucu maceraya atılmadan önce yolculuğunuzun güvenli, huzurlu ve konforlu geçmesi için yazımızı mutlaka okuyun.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Bebekle araba yolculuğu

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Birçok ebeveyn, bebekle uzun araba yolculuğu sırasında bebeğin keyfinin kaçmasından ve günlük rutininin bozulmasından endişe duyar ve bebekle araba yolculuğu yapmaktan kaçınır. Ancak bebeğinizin sağlık problemi yoksa ve bu seyahat size iyi gelecekse neden bebeğinizin büyümesini bekleyesiniz ki? Unutamayacağınız bir deneyim yaşamak için birazdan değineceğimiz adımları okuyun ve ipuçlarını takip edin.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Bebekle Araba Yolculuğu

    Tatil zamanı gelip çattığında bebekle araba yolculuğu fikri birçok anne babanın zihnini meşgul etmeye başlar. Bebeğiniz henüz çok küçükse, bebek koltuğu ne zaman kullanılır, bebek oto koltuğunda kaç saat oturabilir gibi zihninizde dönüp duran sorular sizi bunaltabilir. Ancak önceden alacağınız önlemler ve iyi bir plan sayesinde bebekle yolculuk yapmak, unutamayacağınız anılar biriktirdiğiniz keyifli bir aktivite olabilir. O halde elinize kağıt kalem alın ve sizin için hazırladığımız yazımızdan ilham alarak kendi listenizi oluşturmaya başlayın.

    1. 1

      Bebekle araba yolculuğu yaparken oto koltuğu kullanın.

      Bebekle araba yolculuğu için ilk kural, sağlam ve bebeğinizin yaşına, kilosuna uygun bir bebek oto koltuğu seçimi yapmaktır. Bebeklerin başları bedenlerine göre daha ağırdır ve boyun kasları gelişmemiştir. Bu yüzden bebeğiniz 1 yaşından küçükse bebeğin yüzü arabanın arkasına bakacak şekilde araca monte edilmelidir. Her aracın ve oto koltuğunun bağlantı yeri ve parçaları farklı olduğundan kullanma talimatını okuyun ve koltuğu araca sıkıca monte ettiğinizden emin olun.

    2. 2

      Bebekle yolculuk yaparken bebek dikiz aynası ile içiniz rahat olsun.

      Bebekle yolculuk yaparken bebeğiniz oto koltuğunda mışıl mışıl uyuyor da olsa arada onu göz ucuyla kontrol etmekte fayda var. Bu yüzden sürüşünüzün güvenli, içinizin rahat olması için “bebek izleme aynası” olarak da bilinen ve arka koltuk başlığına monte edilen bebek dikiz aynası edinin. Ancak, bebekle uzun araba yolculuğu yapacaksanız bebeğinizin yanında, arka koltukta seyahat etmeniz her zaman daha güvenli bir seçenektir.

    3. 3

      Bebeğinizin rahat etmesi için yan camlara araba güneşliği takın.

      Bebekle yolculuk yapacaksanız her detayı önceden düşünüp gerekli önlemleri almanız keyifli bir yolculuk için çok önemlidir. Özellikle gündüz yolculuklarında camdan gelen güneş ışığı kış aylarında bile rahatsız edici olabilir. Bu yüzden yolculuğa çıkmadan önce en azından bebeğinizin seyahat ettiği cam için vantuzlu veya makaralı bir güneşlik almayı unutmayın. Makaralı araç içi güneşlik, vantuzlu modellere göre daha pratik bir kullanım sunar.

    4. 4

      Anlık ihtiyaçlarınız için tam donanımlı bir bebek çantası hazırlayın.

      Bebekle uzun araba yolculuğu yapacaksanız bebeğin acil ihtiyaçları için arabada yanınızda bulunacak bir çanta hazırlamayı ihmal etmeyin. Değişik hava koşullarına hızlıca ayak uydurabilmek için yanınıza ceket, yelek, çorap ve battaniye almayı unutmayın. Ayrıca çanta içerisinde bebeğinizin terleme ve kusma ihtimaline karşı yedek zıbın, atlet, pijama takımı ve bluz bulundurun. Her türlü önleme rağmen bebeğiniz kustuysa dert etmeyin. Kusmuk lekesi nasıl çıkar yazımız size yol gösterecektir.

    5. 5

      Bebekle yolculuk yaparken yanınızda bol miktarda bebek bezi olduğundan emin olun.

      Özellikle yenidoğan bebekler gün içerisinde 8-10 kez kaka yapabilirler. Pişik oluşumunu önlemek için hassas ciltlerini hemen temizlemek oldukça önemlidir. Bu yüzden yolculuk esnasında yanınıza yeteri kadar bebek bezi, ıslak mendil, alt açma minderi, pişik kremi aldığınızda emin olun. Ayrıca kirli bebek bezlerini atmak için bolca çöp poşeti almayı unutmayın.

    6. 6

      Bebekle yolculuk yaparken yanınıza bebeğinizin sevdiği oyuncaklardan alın.

      Bebeğinizin en sevdiği oyuncağı ya da varsa onun için özel olan nesneyi arabada, yanınızda bulundurun. Rutini bozulduğu için huzursuz olan bebeğinizin böyle bir durumda nasıl kriz çıkaracağını gerçekten bilmek istemezsiniz. Temkinli olun ve o özel oyuncağını yakınınızda tutun.

    7. 7

      Bebekle yolculuk yaparken bebeğinizin sevdiği müziklerden oluşan bir liste hazırlayın.

      Bebekle uzun araba yolculuğu yapacaksanız bir süre sonra bebeğinizi oyalayacak farklı teknikler bulmanız gerekecektir. Müzik, bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olur. Yolculuğa çıkmadan önce bebeğiniz için ninni ve en sevdiği bebek şarkılarından oluşan bir liste yapmayı unutmayın.

    8. 8

      Acil yardım çantası bagajda değil yanınızda bulunsun.

      İlk defa bebekle araba yolculuğu yapacaksanız bebek odasının yarısını bagaja indirmiş olabilirsiniz. Ancak sakin olun. İhtiyacınız olan tek şey önceden plan yapmak. Bunun için ihtiyaç duyduğunuz şeyleri seyahata çıkmadan önce bir kenara not etmeye başlayın ve kendi listenizi oluşturun. Böylece gereksiz yüklerden kurtulmuş olursunuz. Her ebeveyn ve bebeğin ihtiyaç listesi farklı olsa da yanınızda tam donanımlı bir acil durum çantası bulundurmayı ihmal etmeyin.

    9. 9

      Bebekle uzun araba yolculuğunda bebeğinizin beslenmesini ihmal etmeyin.

      Bebeğinizi emziriyorsanız yolculuk sırasında onu 2 saat ara ile beslemeye özen gösterin. Ağlamasına engel olmak için sürekli emzirmeyi tercih etmeyin. Yolun da etkisi ile bebeğiniz midesi bulanıp kusabilir. Bebeğiniz anne sütü almıyorsa yanınıza en az 2 adet yedek biberon, su biberonu, bebek maması ve termos içinde ılık su almayı unutmayın. Ayrıca bebeğin beslenmesi sırasında olası mama veya su kazalarına karşı bebek kıyafetlerindeki lekeler nasıl çıkar diye düşünmemek için önlük ve ağız bezi bulundurun. Molalarda bebeğinizi rahatça emzirmek için yanınıza emzirme önlüğü almayı da düşünebilirsiniz.

    10. 10

      Bebeğinizin oto koltuğunda uzun süre oturmasına izin vermeyin.

      Bebekle uzun araba yolculuğu yapan ebeveynler, bebek oto koltuğunda kaç saat oturabilir diye merak ederler. Bebeğinizin uyumadığı zamanlar dışında onu 2 saatte bir temiz hava alması için dışarı çıkarın. Yürüyebiliyorsa enerjisini atması için kısa yürüyüşler yapmasına izin verin. Mevsim ne olursa olsun bebeğinizi arabada tek başına bırakmayın. Uzmanlar, özellikle yaz mevsiminde, arabadaki sıcaklığın kısa süre içinde ölümcül seviyelere ulaşabileceğini belirtiyor ve camlar açık bile olsa arabada bebek bırakmamak konusunda ebeveynleri uyarıyor.

  • Oto Koltuğu Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

    Herhangi bir kaza anında, olası darbe ve savrulmalardan çocuğunuzu koruyacak tek şey, güvenli bir oto koltuğudur. Bu yüzden ister uzun bir yolculuğa çıkın ister sadece marketten bir şeyler almaya gidin bebekle yolculuk için mutlaka oto koltuğu kullanın. Yazımızın bu bölümünde bebek oto koltuğu ne zaman kullanılır, oto koltuğu kaç aylıkken kullanılır ve bebek oto koltuğunda dikkat edilmesi gerekenler konularını detaylı bir şekilde ele alıyoruz.

    1. 1

      Yaşına ve kilosuna uygun bir oto koltuğu seçin.

      Çocuklar 12 yaşına veya 35 kg ağırlığa ulaşana kadar arabada oto koltuğu ile seyahat etmek zorundadırlar. Bu yüzden piyasada oldukça fazla çeşitle karşılaşıp kafanızın karışması muhtemeldir. İlk olarak, bebeğinizin yaşına ve kilosuna uygun kullanım aralığını seçtiğinizden emin olun. Eğer bebeğiniz yeni doğmuşsa 0-18 kg aralığında bir oto koltuğu almayı tercih edin.

    2. 2

      Güvenlik standartlarına uygunluğunu kontrol edin.

      Oto koltukları, kaza anında çarpma etkisinin tek bir noktaya değil de vücudun sırt, kalça ve omuz gibi nispeten daha güçlü bölgelerine eşit şekilde dağıtılmasını sağlar. Almayı düşündüğünüz oto koltuğunun tüm güvenlik önlemleri için yeterli olduğundan emin olun. Oto koltuğu seçimi yaparken koltuğun i-size etiketi olup olmadığına bakın ve uluslararası standartlara uygunluğunu kontrol edin.

    3. 3

      Bebek oto koltuğu seçimi yaparken kumaş türüne dikkat edin.

      Oto koltuğu seçimi yaparken koltuk kumaşının bebeğinizin hassas cildine uygun olmasına dikkat edin. Terletmeyen, makinede yıkanabilen ve yanmaz bir kumaş türüne sahip olanları tercih edin. Bebek oto koltuğu kılıfı temizliği için bebeğinizin hassas cildine uygun Omo Bebek gibi bir deterjan kullanmayı ihmal etmeyin.

    4. 4

      Koltuğu, arabaya doğru monte ettiğinizden emin olun.

      Oto koltukları, kaza anında çocuğun zarar görmemesi için sağlam bir metal iskelete ve yan darbe emici pedlere sahip olmalıdır. Ancak oto koltuğu, araca düzgün bir şekilde bağlanmadığı takdirde oto koltuğunun sağlamlığı tek başına işe yaramaz. Son yıllarda montaj hatalarını en aza indirgemek amacıyla doğrudan aracın gövdesine entegre edilen ve kolayca takılan isofix (ISO 13216 standardı) bağlantılı modeller üretilmiştir. Bunun için öncelikle aracınızın ısofix bağlantısına uygun olup olmadığını kontrol edin ve varsa ısofix bağlantılı modelleri tercih edin.

      Oto koltuğunu, arabanın mutlaka arka koltuğuna monte edin. Yapılan araştırmalar, en güvenilir yerin sağ arka taraf olduğunu belirtiyor. Ön koltuk ise kaza anında açılacak hava yastıklarından dolayı kesinlikle tavsiye edilmiyor.
    5. 5

      Oto koltuğuna bebeği doğru şekilde bağladığınızdan emin olun.

      Bebek oto koltuğu emniyet kemerleri, arabalarda bulunan emniyet kemerlerinden farklı olup esnemeyecek yapıda üretilmiştir. Oto koltuğu seçimi yaparken 5 noktadan sabitlenen bir kemere sahip olmasına dikkat edin. Ayrıca bebeğinizi oto koltuğuna ne çok sıkı ne de çok gevşek olmayacak şekilde bağladığınızdan emin olun.

Bebekle Araba Yolculuğu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?