Bebek Emziği ve Biberon Nasıl Temizlenir?

Bebeğinizin sağlığı için emzik ve biberon nasıl dezenfekte edilir diyorsanız biberon ve emzik sterilizasyon yöntemlerini öğrenin.

Güncellenmiş 26 Ocak 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Masada çocuk oyuncakları, bebek kıyafetleri ve biberonlar

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Bağışıklık sistemleri henüz tamamen gelişmediğinden bebekler hastalıklara karşı savunmasızdır. Dolayısıyla ev temizliğinden bebek eşyalarının temizliğine kadar pek çok noktaya dikkat etmeniz gerekir. Bebeğinizi doyurduktan sonra biberonunu temizlemek yetmez, aynı zamanda sterilize ederek hijyenik hale getirmeniz de gerekir. Bu nedenle biberon seçimi kadar emzik ve biberon nasıl sterilize edilir, kısmı da önemlidir. Yoksa biberonlarda parazit, bakteri ve mikrop üreyebilir. Bu durum bebeğinizde mide sorunlarına neden olabilir. Biberon ve emzik nasıl temizlenir, biberon nasıl dezenfekte edilir, emzik nasıl temizlenir öğrenmek için okumaya devam edin.

İlgilenmeniz gereken bir bebeğiniz varken yapmanız gereken son şey, bebeğinizin emziklerini ve biberonlarını ovalamak için fazladan zaman harcamaktır. Temizleme süresini azaltmak için sütün kurumasını beklemeden tüm biberonları veya ekipmanı temizlemeniz uzun vadede işinizi kolaylaştıracaktır.

Biberon Nasıl Temizlenir?

Bebeğinizi emzirme, sağılmış süt ya da bebek mamasıyla biberonla besleme gibi yöntemlerden biri ya da bir kaçıyla beslemeye karar vermiş olabilirsiniz. Ancak bebeğinizi nasıl beslemeniz gerektiği ne kadar önemli ise, bebeğinizi beslerken kullandığınız her tür yenidoğan besleme ekipmanının temizliği ve sterilizasyonu da oldukça önemlidir. Özellikle biberon ve emzik temizliği için doğru adımları izlemek gerekir.

Bebek biberonu nasıl temizlenir sorusunun tek bir yanıtı olmadığı gibi biberon sterilize etmek için farklı yöntemlerden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.

Bebeğinizin biberonlarını dezenfekte etmek için başlıca sayabileceğimiz 4 yöntem bulunmaktadır: Buharlı sterilizatör kullanımı, kaynatma yöntemi, bulaşık makinesinde yıkama ve soğuk sterilizasyon yöntemi.

Emzik ve Biberon Temizliği: Başlamadan Önce Neler Yapılması Gerekir?

Biberon temizliği nasıl yapılır diyorsanız, biberon dezenfekte etmek için bir ön hazırlığa gerek vardır. Bu hazırlıkları kısa bir şekilde aşağıda sizler için listeledik.

  1. 1

    Biberon ve emziği parçalarına ayırın.

  2. 2

    Biberonun içinde yer alan tüm sütü dökün.

  3. 3

    Biberonu sıcak suyla yıkayın.

  4. 4

    Eğer biberonun dibine ulaşmakta zorlanıyorsanız biberon fırçası yardımıyla biberonun dibini temizleyebilirsiniz.

  5. 5

    Temizleme işleminden sonra biberonu iyice sıcak suyla duruladığınızdan emin olun.

Biberonu temizlerken kullandığınız bulaşık deterjanının organik olmasına özen gösterin.

Emzik ve Biberon Temizliği: Buharlı Sterilizatör Kullanımı

Bebek sterilizatörü seçiminiz kişisel koşullarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır. Zamanı olan ve ucuz seçenekler arayan ebeveynler ocakta kaynatmaya gidebilirken, çok daha az vakti olanlar biberon sterilize etmek için buharlı sterilizatörleri tercih edebilir. Biberon ve emzik sterilizasyon adımları:

  • Buharlı sterilizatörlerin mikrodalga ve elektrikli olmak üzere iki çeşidi vardır. Elektrikli sterilizatörler biberonları 8 ila 12 dakikada sterilize eder. Genellikle bir seferde 6 şişe tutabilirler ve az yer kaplamalarıyla bilinirler.

  • Mikrodalga sterilizatörler ise buharlı sterilizatörlere çok benzer olup sterilizasyon işlemini 3 ila 8 dakikada gerçekleştirir.

  • İster mikrodalga ister elektrikli olsun, buharlı sterilizatör kullanmadan önce mutlaka cihazın kullanım talimatlarını okuyun.

  • Hem buharlı sterilizatörler hem de mikrodalga sterilizatörler için geçerli olan kural ise biberon emzikleri ve şişe ağızlarını aşağı bakacak şekilde yerleştirmek olacaktır.

  • Sterilizasyon işlemi sonrası biberonların ne kadar süre steril kalacağını öğrenmek için üreticinin kullanım talimatlarına bakın. Unutmayın; yapacağınız hijyenik temizlik bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir.

Süt kalıntıları bakteriler için ideal üreme alanlarıdır ve sterilizasyon kurumuş süt artıklarını temizlemez. O yüzden sterilizasyon işlemine başlamadan önce bebeğinizin biberonunun tamamen temizlendiğinden emin olun.

Emzik ve Biberon Temizliği: Kaynatma Yöntemi

Sterilizatör aletiniz yoksa emzik ve biberon sterilize etmek için kaynatma yöntemini kullanabilirsiniz. Bu işlemi düzenli olarak yapıyorsanız bebeğinizin biberonlarını çatlak ve yırtıklar için sık sık kontrol etmeyi de ihmal etmeyin.

  • Biberonları ocakta normal bir tencere kullanarak sterilize etmeniz de mümkündür. Herhangi bir özel ekipmana ihtiyacınız olmamakla birlikte, bu teknik kullanılırken ekipmanların zarar görmemesi için kullanma talimatlarını okumayı ihmal etmeyin.

  • Büyük bir tencereyi soğuk suyla doldurun ve ekipmanları içine yerleştirin. Tüm öğelerin tamamen suyla kaplandığından ve hava kapanları olmadığından emin olun.

  • Suyla neredeyse temas edecek şekilde tencerenin üstüne yerleştirmek için bir tabak veya kase kullanabilirsiniz. Böylece tüm öğeler su yüzeyinin altında kalacaktır. Su kaynadıktan sonra 10 dakika boyunca kaynatmaya devam edin.

  • Tencerenin kapağını açık bırakırsanız, şişeler ve emzikler 6 saate kadar ayrıştırılmış halde kalabilir, ancak yeterince soğuduktan sonra bir araya getirmek daha iyidir.

  • Birleştirilmiş şişeler, yeniden sterilize edilmeleri gerekmeden önce genellikle 24 saat bekletilebilir.

Emzik ve Biberon Temizliği: Bulaşık Makinesi

  • Biberon, emzik gibi malzemeleri bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz. Bunun için olabildiğince sıcak su kullanın. Elbette biberonun kullanma talimatlarını okumayı da ihmal etmeyin.

  • Emzikleri bulaşık makinenizin çatal bıçak bölümünde yıkamaya özen gösterin.

  • Nemli ortamlar bakterilerin üremesini kolaylaştırır, o yüzden bulaşık makinesinden çıkan biberon ve emziklerinizi kaldırmadan önce temiz bir havluyla kurulayarak hijyenik hale getirdiğinizden emin olun.

Emzik ve Biberon Temizliği: Soğuk Sterilizasyon Yöntemi

Soğuk sterilizasyon, sık sık hareket halinde olan veya elektrik, kaynar suya erişimi olmayan, dışarıdayken biberon sterilizatörü kullanmaya ihtiyaç duyan ebeveynler için mükemmeldir.

  • Temiz bir kabı ya da plastik kovayı kullanarak, sterilize edici bir çözelti veya tablet (süpermarketlerden temin edilebilir) suya eklenebilir ve bebek emzikleri ile biberonlar içine yerleştirilebilir.

  • Tüm öğelerin en az 30 dakika süresince, tercihen daha uzun bir süre su altında kalmasını sağlayın.

  • 24 saat sonra değiştirmek şartıyla aynı su ve çözeltiyi kullanabilirsiniz.

Küçük Bir Hatırlatma

Eğer mümkünse bebeğinizin her beslenme saatinden sonra biberonlarını yıkamanızı öneriyoruz. Çünkü bebeğinizin biberonunun dibinde kalan ufacık kalıntılar bile bakterilerin üremesine fırsat yaratabilir. Eğer bebeğinizi doyurduktan sonra vaktiniz kalmazsa, beslenmeden hemen sonra biberonu durulayın ve yeni öğün saatinde yukarıda saydığımız yöntemlerden biriyle bebeğinizin emzik ve biberonunu dezenfekte edin. Aynı şekilde bu yöntem daha önce de belirttiğimiz gibi sizi uzun süreçte zaman kazandıracaktır.

Emzik Nasıl Sterilize Edilir?

Bebeklerin gün içinde sürekli ağızlarında tuttukları emziklerin steril olması da bebeklerin hijyeni ve sağlıkları açısından çok büyük önem taşımaktadır. Doğru emzik modelini seçmenin yanında elbette ki emzikler nasıl dezenfekte edilir kısmı da ailelerin dikkat etmesini gerektiren konuların başında gelmektedir. Emzik dezenfekte etmek için püf noktaları:

  • İlk kullanımda silikon emzikler 5 dakika kaynamış suda kaynatılarak temizlenmelidir. Bunun yanında sterilizatör kullanarak da bebeğinizin emziğini dezenfekte edebilirsiniz.

  • 6. aya kadar silikon emziklerin temizlenmesi her gün 5 dakika kaynatılarak gerçekleştirilebilir. Ancak emziğin bozulmaması ve uzun ömürlü olması için kaynama süresi 5 dakikayı geçmemelidir.

  • Kaynatarak temizleme yöntemi silikon emzikler için geçerlidir. Peki, kauçuk emzik nasıl temizlenir derseniz onları temizlemek için soğuk su kullanmanız gerekmektedir.

Bebeğiniz 12 aylık olduğunda, bağışıklık sisteminin genellikle günlük mikrop ve bakterilerin çoğuyla savaşacak kadar güçlü olduğunu duymaktan mutluluk duyacaksınız, böylece emzik nasıl sterilize edilir ya da biberon nasıl temizlenir gibi konulardan uzaklaşabileceksiniz. Kısacası bebek ekipmanını sterilize etmeyi 1 yıl süreyle gerçekleştireceksiniz.

Bebeğinizin emzik ve biberonlarının yanı sıra oyuncaklarının ve dokunduğu yüzeylerin de temizliği çok önemlidir. Bebek oyuncakları ve yüzeylerin temizliği için Cif Baby gibi güvenilir ve bebek dostu temizlik ürünleri kullanabilirsiniz.

Son olarak, bebeğinizi, hijyen sağlamanın yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirerek de hastalıklara karşı koruyabilirsiniz. Bunun için anne sütünün olmadığı ya da yetersiz geldiği durumlarda bağışıklık sistemini destekleyen prebiyotik içerikli devam sütleri ile beslenmesini destekleyebilirsiniz. Devam sütlerini bebeğinizin beslenmesinde 3 yaşına gelinceye kadar kullanabilirsiniz.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?